Exciting plans for iconic listed building submitted

Picture of Liz Mayes, Neil Turner and David Herford outside of Neville Hall

A planning application has been submitted to Newcastle City Council, which once approved, will breathe new life into one of the city’s foremost landmark buildings – Neville Hall, home to the North of England Institute of Mining and Mechanical Engineers (NEIMME).

The building occupies a prominent position at the junction of Neville Street and Westgate Road within the central Newcastle City conservation area.

With initial Heritage Lottery Fund (HLF) support* secured in November 2016 of some £600k development funding, the stage was set to transform this Grade II* Listed, iconic building which represents such a huge part of the industrial and engineering heritage of North East England.

The Common Room, a new charity, is managing the redevelopment and refurbishment project. The charity was established in 2017 to secure a sustainable future for the Institute and build on its remarkable 165 years of history to give it a new role for the 21st Century.

Its board of directors was able to use the £600k HLF development funding to get the transformation underway with the production of a fully-costed design, construction methodology, business plan and other activities with Gardiner and Theobald being appointed as project managers.

It also facilitated the appointment of award-winning architect, Howarth Litchfield, following a competitive interview, to prepare a full planning and listed building application for the internal refurbishment and extension of Neville Hall and the Wood Memorial Hall.

The proposals aim to sensitively convert the existing building and retain its extensive and unique historic library collection, refurbishing the ground floor reading rooms and enhancing the conferencing facilities to expand the community offering in the form of lettable conference, meeting and event hire spaces.  It will also be necessary to integrate modern electrical and mechanical services throughout to cater for existing and proposed uses.

Howarth Litchfield has an impressive portfolio of similar conservation architecture work to its credit and is currently concluding work on another Grade II listed building, Old Shire Hall in Durham City, former council offices which have been converted to an 83-bedroom four-star hotel with steak bar and grill. For this reason, the firm was well suited to the transformational task at Neville Hall, as Liz Mayes, Director at The Common Room, explains:

“This is a hugely ambitious and exciting project which will play a key role in ensuring the sustainability of this area of the city.  The Common Room aims to use the unique heritage of the Mining Institute to inspire the next generation of innovators and engineers, but to do that, we need to create not only a sustainable business model, but an environment which retains its sense of history, whilst being able to provide the kind of learning facilities and technology expected today.

The project received initial support from HLF when it was awarded £600,000 of development funding to progress the plans and we were invited to apply for a full grant at a later date.  To that end, we have recently submitted our bid for £4.1m to the HLF and aim to raise a further £3m match funding.

We have worked well with Howarth Litchfield and the planning and conservation experts and are hoping for a successful outcome to the planning application so that we can begin construction work once the Great Exhibition of the North has ended in September.”

Given the historic nature and design complexities of the building, Neil Turner, director at Howarth Litchfield, praised the support and cooperation extended by both the planning and conservation teams at Newcastle City Council as well as advisers at Historic England – all have worked closely with Howarth Lichfield and The Common Room and have been heavily involved in the design process.  Speaking about the proposals, he said:

“We are delighted to have been appointed to handle this wonderful conservation and redevelopment project. The greatest challenge has been to create inclusive access to the building.  We have achieved this by using a circulation tower which provides a new lift and stair arrangement and gives access to all the principal spaces within the building while providing opportunities for the installation of mechanical and electrical plant.  It culminates in additional office space contained within the existing roof level.

 The lecture theatre is to remain as one of the key spaces and the Wood Memorial Hall is to be retained with minimal intervention to the impressive fabric while the existing bridge link to the east elevation, which connects the building with the Literary and Philosophical Society  is to be opened up and a new first floor link will connect to the new core to allow inclusive access into the space.

The exterior of the building will be subject to a thorough programme of refurbishment works to include masonry repairs, timber window refurbishment, stained glass repairs and slate roof refurbishment to restore the building back to its former glory.”

The planning application was submitted March 2018 and determination is expected in May 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *